Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η κάθοδος των Δωριέων



  • Οι Δωριείς ήταν ελληνικό φύλο, ένα από τα τέσσερα της αρχαιότητας, το οποίο καταγόταν σύμφωνα με τις γραπτές παραδόσεις από την οροσειρά της Πίνδου. Κατά την παλαιά παραδοσιακή θεωρία και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι Δωριείς κατέβηκαν στη νότια Ελλάδα περίπου τον 12ο π.Χ. αιώνα και κατέλυσαν τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, καθώς διέθεταν όπλα από σίδηρο, που ήταν ανώτερα από τα χάλκινα των Μυκηναίων. Νεώτερες όμως μελέτες συνδυάζουν την έλλειψη αρχαιολογικών ευρημάτων που να συνηγορούν σε μια τέτοια βίαιη εισβολή και γλωσσολογικών στοιχείων από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, και αμφισβητούν έντονα την εκδοχή αυτή. Η μετακίνησή τους αυτή, που είναι γνωστή ως "Κάθοδος των Δωριέων", παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα σκοτεινότερα σημεία της ελληνικής ιστορίας. 
  • Οι Δωριείς ήταν μαζί με τους Ίωνες, τους Αιολείς και τους Αχαιούς, τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά φύλα, τα οποία εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα σε διαφορετικές περιόδους κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ. και διαμόρφωσαν το ελληνικό έθνος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Βικιπαίδειας http://el.wikipedia.org/wiki/Δωριείς
  • Κάντε κλικ στο αρχείο Κάθοδος Δωριέων, εκτυπώστε το και απαντήστε στις ερωτήσεις του. 

  • Μπορείτε τώρα εύκολα να βρείτε τις λέξεις και να συμπληρώσετε on line το σταυρόλεξο. Πατήστε πάνω σε έναν  αριθμό και συμπληρώστε με κεφαλαία (χωρίς τόνους) το ειδικό κουτί στο πάνω μέρος του σταυρολέξου.  Αν ζητήσετε "Βοήθεια", θα σας δοθεί το πρώτο γράμμα της λέξης. Αν συνεχίσετε να πατάτε "Βοήθεια", θα έχετε περισσότερα γράμματα. Αν πατήσετε "Έλεγχος απάντησης" στο τέλος της συμπλήρωσης μιας λέξης ή στο τέλος της συμπλήρωσης όλου του σταυρόλεξου, θα μπορέσετε να κάνετε αυτοαξιολόγηση. 

Error: Embedded data could not be displayed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου